Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category autodiscover not found
Category autodiscover not found
Category bin not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category sitemap.xml not found
Category autodiscover not found
Category icon.png not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category icon.png not found
Category autodiscover not found
Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category icon.png not found
Category autodiscover not found
Velkoobchod a registrace
253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Jaká je výše dotací pro fotovoltaiku a proč ji můžeme dostat už za 1 Kč

Jaká je výše dotací pro fotovoltaiku a proč ji můžeme dostat už za 1 Kč

Fotovoltaika se vyplatí, pokud je nastavena individuálně na míru vašemu projektu. Část nákladů může být pokryta dotacemi od státu, což výrazně snižuje vstupní investici a zkracuje dobu návratnosti.

Dotační program Nová zelená úsporám

Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) je dotační program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR. Zaměřuje se na úspory energií v rodinných a bytových domech. Řadí se mezi nejdostupnější dotace. Můžete o ně žádat obecně v případech, kdy stavíte fotovoltaickou elektrárnu poprvé. Neplatí na rozšiřování solárních systémů.

Výše dotace

Dotace NZÚ nabízí příspěvek na fotovoltaickou elektrárnu pro rodinné i bytové domy a jejich příslušenství (např. garáže). Dotace je rozdělena podle abecedy na několik částí pro různé druhy příspěvků, např. NZÚ A je pro zateplení domácnosti. Z NZÚ C můžete čerpat dotace na pořízení fotovoltaické elektrárny pro bytový dům. U každé kombinace (př. FVE + wallbox) dostanete tzv. kombinační bonus 20 000 Kč.

Výše dotace se odvíjí podle typu zvolené FVE. Příspěvek počítá od 10 000 Kč na každý kW výkonu, 10 000 Kč na každou kWh v kapacitě baterií.

Podmínky pro dosažení dotací

K tomu, abyste dotace získali, potřebujete splnit následující podmínky. Je potřeba zařídit licenci na výrobu elektřiny od Energetického regulativního úřadu a připojení k distribuční síti. Nemusíte žádat o stavební povolení ani ohlášení stavby, pokud instalace solární elektrárny nemá vliv na vzhled, bezpečnost a způsob užití stavby, anebo nezasahuje do nosných konstrukcí.

Podání žádosti

Před žádostí je nutné si nechat vytvořit projektovou dokumentaci od odborníka. Žádost podáte skrze webové stránky NZÚ a přes tlačítko vpravo nahoře se dostanete do Agendového informačního systému SFŽP ČR. Vložíte do systému i všechny potřebné dokumenty. Po zaevidování vám fond žádost akceptuje. V případě zamítnutí žádosti vám běží měsíční lhůta na odstranění chyb, podle vašich možností si ji můžete prodloužit.

Dotace Nová zelená úsporám Light

Nová zelená úsporám Light je speciální program určený pro nízkopříjmové domácnosti, seniory ve starobním důchodu a občany s uznáním 3. stupně invalidity. Poskytuje i příspěvek 90 000 Kč na fotovoltaické systémy umožňující fotovoltaický nebo solární ohřev vody za pouhou 1 Kč investice. O dotaci můžete žádat před i po realizaci fotovoltaické elektrárny.

Fotovoltaika x fototermika

Při fotovoltaickém ohřevu vody se voda ohřívá elektřinou, která se ze solárních panelů skrze rozvaděč přenáší až do bojleru. U druhé možnosti vodu ohřívají solární/termické kolektory napojené na bojler napřímo. Jaký systém je lepší? Termický ohřev vody je více závislý na počasí, a proto se hodí zvláště do slunných oblastí, což se nám v našich zeměpisných šířkách moc nehodí. Může to být však efektivnější z toho důvodu, že ohřívá vodu bez další distribuce energie. I tak je to výhodný a jednoduchý způsob, jak ušetřit.

U fotovoltaického ohřevu si bojler čerpá energii podle kapacity baterie a nastavení systému. Je to sice dražší a komplikovanější systém, ale přinese vám viditelné snížení nákladů. V K&V ELEKTRO máme nyní tento fotovoltaický ohřev vody v nabídce za výhodné ceny.  

Dotační program NZÚ je přizpůsoben tak, aby na něj dosáhl každý. Fotovoltaika nám přináší mnoho výhod včetně úspor na elektřině, snížené závislosti na energetických společnostech a finanční podpory pro počáteční investici. Je to udržitelný způsob získávání elektřiny, který může výrazným podílem zlepšit životní úroveň rodin a chránit přírodu pro budoucí generace.

Co všechno byste měli vědět o fotovoltaice a jaké informace jsme poslali na misinformační hřbitov? Dočtete se v našem článku!

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za dubnové nákupy!

31.3.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Přijď si k nám pro tipovací lístek a zkus své štěstí!
Zobrazit všechny

© 2024